Qui és l’Emio, el Somrient?

 

Desentranya la veritat en aquesta recaragolada i sinistra història de suspens per la Nintendo Switch, anomenada Emio – El Somrient: Famicom Detective Club. Resol el tràgic assassinat d’un estudiant de secundària en què una pista pertorbadora retrotreu a casos passats sense resoldre i a una llegenda urbana sobre un assassí, els mètodes del qual gelen la sang. Eisuke Sasaki, un estudiant de secundària, és trobat mort de manera esgarrifosa: porta al cap una bossa de paper decorada amb una cara somrient. Aquesta inquietant escena recorda una pista que va aparèixer de manera recurrent en múltiples assassinats sense resoldre esdevinguts divuit anys enrere, i també evoca la llegenda urbana d’Emio, el Somrient, un assassí en sèrie que concedeix a les víctimes «un somriure etern». Hi ha alguna cosa real, de l’Emio, el Somrient… o un nou culpable ha decidit mantenir viu el seu llegat? Com a integrant de l’Agència de Detectius Utsugi, hauràs d’investigar els esdeveniments que van desembocar a la mort de l’Eisuke Sasaki. Pel camí, examinaràs les proves i testimonis que reuneixis per buscar possibles vincles amb altres esdeveniments espantosos del passat.

 

 

Protagonistes, secundaris i una història apassionant

 

Al llarg de l’aventura, trobareu alguns personatges i personalitats de diferent rellevància per la trama, amb un caràcter únic i especial que us mantindrà enganxats i enganxades a la seva estrambòtica trama. Alguns d’aquests subjectes, a part de l’obvi protagonista (un vivaç ajudant de detectiu, dotat d’una gran intuïció i empleat a l’Agència de Detectius Utsugi, del qual la policia en sol·licita els serveis perquè investigui els detalls de la mort d’Eisuke Sasaki), seran l’Ayumi Tachibana (una ajudant de detectiu molt treballadora que col·labora amb el protagonista, amb un caràcter amable i un admirable talent per als interrogatoris); en Shunsuke Utsugi (el director de l’Agència de Detectius Utsugi, que ha cooperat amb la policia en nombrosos casos, inclosos els comentats assassinats de fa divuit anys); l’Emio, el Somrient (una llegenda urbana que diu que es presenta davant de noies que estan plorant i els ofereix un «somriure etern», i quan les víctimes són trobades, porten al cap una bossa de paper amb el dibuix d’una cara somrient); la Junko Kuze (una detectiva de la policia que investiga el cas d’Eisuke Sasaki, addicta a la feina, i molt estricta tant amb si mateixa com amb altres detectius), en Daisuke Kamihara (un jove detectiu de la policia que col·labora amb la Junko Kuze, tot i que aquesta el renya constantment pel seu caràcter descuidat i la seva manera de treballar) o en Kimiharu Kamada (un inspector de policia que supervisa la investigació de la Junko i en Daisuke, ja que va treballar anteriorment amb en Shunsuke Utsugi als assassinats sense resoldre ocorreguts fa divuit anys). Per tant, hauràs de recórrer al teu enginy per resoldre aquest misteri apassionant. Interroga els companys de classe de la víctima i altres persones relacionades amb el cas per reunir indicis, i viatja entre les escenes del crim i altres ubicacions d’interès a la recerca de pistes potencials. I, si t’encalles durant la investigació i no saps ben bé com avançar, consulta el teu quadern de notes per revisar tot el que hagis descobert fins ara. Per descobrir pistes, aprofita tots els trets de l’ofici a la teva disposició, per molt rocambolesques que semblin!

 

 

Un llançament històric i carregat de nostàlgia

 

Tot i que pugui semblar que, amb el tracte publicitari que ha rebut l’Emio, aquesta saga sigui àmpliament reconeguda per la comunitat de jugadors i jugadores, la veritat és que la franquícia Famicom Detective Club és una saga exclusiva de Nintendo força obscura que prové de la primera consola purament comercial de la companyia: la Family Computer Disk System, com bé indica el mateix títol dels videojocs. L’any 1988 es va donar el tret de sortida a la franquícia amb l’aventura The Missing Heir (消えた後継者 Kieta Kōkeisha), joc que tindria una seqüela l’any 1989 per la mateixa plataforma, anomenada The Girl Who Stands Behind (うしろに立つ少女 Ushiro ni Tatsu Shōjo), i que també es coneixeria arreu amb el nom de Famicom Tantei Club Part II. Escrits per Yoshio Sakamoto (director, dissenyador i guionista de videojocs que treballa per Nintendo), si us voleu introduir més en l’origen d’aquests jocs podeu donar una ullada a The Portopia Serial Murder Case (una aventura ben justeta en l’àmbit qualitatiu que es va llançar l’any 1983 per la plataforma NEC PC-6001 de la mà de Yuji Horii i Enix Corporation) i a les pel·lícules de terror de Dario Argento, ja que van ser les inspiracions principals per desenvolupar aquests videojocs. De la segona part de la saga, The Girl Who Stands Behind, se’n va fer una remasterització i, l’any 1998, se’n va llançar el resultat a la Super Famicom, però només es va distribuir a través de la Nintendo Power, de la qual us en parlem àmpliament en aquest article especial.

La sorpresa d’aquesta petita introducció a la història de la saga és que l’Emio no és la tercera entrega de la franquícia, sinó la quarta: l’any 1997, i a través de la Satellaview, es va distribuir breument un nou capítol que complementava els dos casos anteriors, anomenat BS Tantei Club: Yuki ni Kieta Kako. La resta, com se sol dir, és història: la tercera part es va perdre a les profunditats del món digital mentre les dues primeres, després de passar per Game Boy Advance dins l’espectacular col·lecció Famicom Mini (en format físic, perquè en format digital ambdues han estat disponibles a Wii, WiiU i 3DS de manera bastant desordenada i sense sentit), van arribar a Nintendo Switch l’any 2021 de la mà de Mages (primer cop que sortirien del Japó i, a més, localitzades a l’anglès) i fins aquest 2024, que Nintendo li ha fet justícia a aquesta saga de culte amb l’Emio – El Somrient: Famicom Detective Club també per la Nintendo Switch.

 

 

 

Emio – El Somrient: Famicom Detective Club està disponible a Nintendo Switch des del 29/08/2024 tant en format físic com en format digital a un preu base recomanat de 49,99 euros.