L’any 1996 Game Freak llençà al mercat els dos primers videojocs de la Franquícia Pokémon: Pokémon Rojo i Pokémon Verde. A Occident arribarien les versions Pokémon Rojo i, en comptes de la versió Verde ens arribaria Pokémon Azul. L’èxit no trigaria a arribar i va ser aleshores quan Tsunekazu Ishihara va tenir una brillant idea: crear un joc de cartes col·leccionable basat en el món Pokémon. L’èxit d’aquest altre tentacle de la franquícia va ser i és innegable: l’any 2017 el total de vendes de cartes Pokémon va ascendir a 100 milions d’euros. I com no podia ser d’una acabaria naixent la versió per consoles l’any 1999 al Japó i l’any 2000 a casa nostra.
MATEIXA ESSÈNCIA, PERÒ AMB CARTES
Quan es té la recepta de l’èxit s’ha d’aprofitar, és per això que tot i que els “combats” es van plantejar en format “partida de cartes” es va mantenir l’essència RPG dels jocs principals. En l’aventura ens posarem en la pell d’un nen que vol heretar les cartes Pokémon llegendàries i per això el primer que farem és visitar el Dr. Mason que serà la persona que ens guiarà i ens donarà les nostres primeres cartes. Allà mateix, al laboratori del Dr. Mason, jugarem les nostres primeres partides de pràctica i podrem aprendre com funciona el sistema de joc i alguns conceptes importants bàsics per aprendre a jugar. I com no podia ser d’una altra manera, també hi haurà el rival. El nostre rival. Ens anirem enfrontant a ell a mesura que anem avançant en el joc.
Per moure’ns per l’escenari ho farem de la mateixa manera que ho fèiem en els altres jocs tot i que tant els gràfics com el moviment del personatge van patir algunes modificacions, presumiblement per diferenciar-lo dels jocs principals de la saga que hi havia en aquell moment.
Així doncs, seguint amb el sistema de gimnasos que reben el nom de club lucha (una fantàstica picada d’ullet al genial film de David Fincher), haurem de visitar-ne un total de 8 tot movent-nos pel mapa de l’illa: Club lucha, club fuego, club hoja, club relámpago, club psíquico, club roca, club ciencia i club agua. Com bé indica el nom del gimnàs, els entrenadors i el líder que ens trobarem en cada un d’aquests, utilitzaran –entre d’altres- Pokémon amb aquell mateix tipus. Abans d’enfrontar-nos a cada líder, haurem de derrotar els seus alumnes que, en derrotar-los ens donaran com a premi sobres de cartes amb els quals poder ampliar la nostra col·lecció. Quan aconseguim derrotar el líder del club, aquest ens regalarà un sobre amb cartes del tipus del gimnàs.
Un cop hàgim derrotat els 8 líders, podrem accedir al Panteón Pokémon que està liderat pels 5 grans mestres, cada un especialista en un tipus de Pokémon, als quals haurem de derrotar per poder proclamar-nos com els millor jugador de cartes.
ELS COMBATS
Cada carta té unes característiques concretes, un tipus associat i uns atacs propis i com és obvi, també un nivell concret que farà que aquell Pokémon sigui més o menys fort.
Abans d’iniciar cada combat, haurem de formar una baralla que com a màxim pot contenir 60 cartes (entre cartes Pokémon, cartes objecte, etcètera) i que haurem d’anar adaptant segons els rivals amb els quals ens enfrontarem.
Quan iniciem el combat tenim 7 cartes i serà important que sempre tinguem almenys un Pokémon en combat, sinó regalarem automàticament la partida al nostre rival. L’objectiu dels enfrontaments és derrotar els sis Pokémon dels rivals i obtenir les seves sis cartes de premi. El primer que aconsegueix aquesta fita, guanya la partida. Segons la dificultat del rival en algunes ocasions haurem de derrotar només 4 Pokémon.
Com passa en el sistema de combats clàssic de Pokémon, existeixen les debilitats segons el tipus dels Pokémon i també les evolucions que enfortiran les nostres cartes. I com també passa en els Pokémon clàssics, podrem utilitzar objectes que ens permetran curar-nos, reviure Pokémon, guarir-nos d’estats alterats… També en format carta.
Una de les curiositats i distintius d’aquest sistema de joc és que per tal que els nostres Pokémon puguin atacar i realitzar altres accions, haurem d’adjuntar-los les anomenades cartes d’energia, és per això que abans d’enfrontar-nos a cada rival, serà important conèixer el tipus de Pokémon que farà servir i així poder formar una baralla amb els Pokémon i les energies necessàries per poder alçar-nos amb la victòria.
Curiositat: aquells jugadors i jugadores que tinguessin també la impressora per la Game Boy, tenien la possibilitat d’imprimir les cartes que triessin en format miniatura:
Us deixem amb un gameplay del joc: